FAQ

 1. Hoe bereid ik de plaatsing van de plafond- of wandpanelen voor?
  Laat de PANIDUR panelen minstens 24u in open verpakking in het midden van de kamer acclimatiseren. Zorg ervoor dat de acclimatisatie en de plaatsing gebeuren onder volgende omstandigheden: een relatieve vochtigheid van 55-60% en een kamertemperatuur van 18°C.

  Breng over de volledige oppervlakte een houten lattenrooster aan. Het lattenwerk wordt dwars t.o.v. de lengte van de panelen en in één vlak geplaatst. De latten hebben een onderlinge afstand van 30 cm. Lees de ‘Richtlijnen bij de plaatsing van Panidur’, terug te vinden in elke Panidur verpakking en controleer het product op fabricagefouten vóór de montage.
 1. Hoe worden de PANIDUR panelen gemonteerd?
  Begin in de hoek van een rechte muur en plaats het paneel met de afgezaagde tand naar de muur. Plaats de panelen nooit rechtstreeks tegen de muur, maar voorzie een voeg van minimum 10 mm. Hout leeft en is dus onderhevig aan uitzetting en inkrimping. De uitzetting kan 2mm per lopende meter bedragen. Bij oppervlakken waarbij één afmeting groter is dan 7m dient het plafond onderbroken te worden door een extra voeg. 
 1. Hoe worden de panelen verzaagd?
  • Cirkelzaag/decoupeerzaag: Zaag op een stevige tafel of werkbank. De zijde met het tegelmotief moet omlaag gericht zijn. Gebruik een zaagblad met fijne tanden.
  • Handzaag: Gebruik een zaag met fijne tanden. Maak de snede alleen tijdens de neerwaartse beweging met de zaag. De voorzijde moet bovenaan liggen.
  • Vijlen: Werk met de vijl in een kleine hoek van de gelamineerde rand vandaan. De voorzijde moet bovenaan liggen.
  • Opening voor leidingen etc.: De opening moet een speling hebben van minimum 2 mm.
 1. Hoe worden de panelen vastgemaakt?
  • Met nietjes: met een elektrische of pneumatische nietjesmachine door de lange zijde vastnieten aan het lattenwerk. Gebruik steeds brede nietjes met een minimale lengte van 22 mm (aanbevolen 30mm). Let goed op de drukinstelling van het nietpistool. Zorg ervoor dat de rug van het nietje niet in maar tegen de lip van het paneel wordt geschoten. Bij Plano, SharpClick en Waterproof: altijd nieten in het dikke gedeelte.
  • Met clips: Breng een bevestigingsclip aan over de lip, aan de lange zijde van het paneel om de 30 cm ter hoogt van het lattenwerk. Nagel (met platte kop) het paneel door de clip aan het rooster. Gebruik alleen stevige clips die het plafond kunnen dragen. Voor oppervlakken groter dan 20m² wordt het gebruik van clips sterk aangeraden.
  • Met nagels: nagel door de lip aan de lange zijde van het paneel. Het is aanbevolen om steeds met een nageldrijver te werken om beschadigingen te voorkomen. Gebruik enkel nagels met een platte kop, nooit zonder kop!
 1. Kunnen de Panidurpanelen verlijmd worden?
  De wandpanelen kunnen verlijmd worden met een geschikte montagelijm. Hoe groter/zwaarder de panelen, hoe beter de aanvangshechting en eindsterkte moet zijn. De montagelijm moet blijvend elastisch zijn.

  Plafondpanelen mogen niet verlijmd worden.
 1. Hoe wordt mijn plafond of wand afgewerkt?
  Voor alle kleuren van Panidur zijn bijpassende afwerkingslijsten beschikbaar. Voor de wandpanelen zijn er ook bijpassende plinten verkrijgbaar (niet voor Wall-collectie). Bevestig de lijsten steeds aan de muur, niet aan het plafond!

 2. Kan Panidur in de badkamer?
  De Aquacollectie biedt een perfecte oplossing voor vochtige ruimtes. Dit geldt ook voor de decors aangeduid met een S (zie folder). Deze panelen bestaan uit groene MDF en zijn vochtbestendig, vermijd dus direct contact met water. De Waterproof-panelen bestaan uit multiplex en zijn watervast. Deze kunnen dus gebruikt worden in direct contact met water, vb in douches.

 3. Zijn de panelen afwasbaar en onderhoudsvriendelijk?
  Met het sterke oppervlak van de Panidur panelen is afwassen geen enkel probleem.

 4. Kan Panidur buiten geplaatst worden?
  Panidur kan alleen binnenshuis geplaatst worden. Te grote verschillen in temperatuur en luchtvochtigheid zijn enorm nefast voor de panelen. Het gebruik van Panidur in een tuinhuis, sauna of onder een afdakje wordt dus ten zeerste afgeraden.
 1. Wat is het verschil tussen melamine en folie?
 2. Melamine is krasvast, kleurvast en gemakkelijk afwasbaar. Een folie is minder krasvast en kleurvast, moeilijker afwasbaar, maar doorgaans wel goedkoper.

 1. Wat is het nut van een backing?
 2. Het decor zorgt steeds voor een spanning op de brute mdf-plaat. Als de spanning aan één zijde zit, zou de plaat kromtrekken. Om dit de voorkomen wordt een backing voorzien. Deze zorgt voor een gelijke spanning aan beide zijden.

 1. Is Panidur ecologisch verantwoord?
 2. De Panidurpanelen worden vervaardig uit hout met het PEFC-label dat garant staat voor duurzaam bosbeheer.

 1. Zijn de panelen thermisch isolerend?
 2. In theorie wel, want hout isoleert. In de praktijk zal je daar niet veel van merken, gezien de geringe dikte. Indien de panelen op een lattenwerk bevestigd worden, kan thermische isolatie tussen de latten voorzien worden.

 1. Zijn de panelen akoestisch isolerend?
 2. Nee, maar in combinatie met een akoestisch systeem, zoals vb Akoelat (zie p.35), wel.

 1. Kunnen spots ingebouwd worden?
 2. Spots kunnen zonder problemen worden geplaatst in de vlakke zijde van het paneel. Het plaatsen van spots over de V-groef van de planchetten moet vermeden worden.

 1. Wat bij klachten?
  Panelen die een zichtbare fabricagefout vertonen mogen niet geplaatst worden en kunnen omgeruild worden. Bij foutieve plaatsing kan de producent niet aansprakelijk worden gesteld. Elke klacht van Panidur die te wijten is aan een productiefout wordt door de firma Decruy NV serieus genomen en opgevolgd. Een tevreden klant is immers het belangrijkste. Zie vraag 16 voor de garantievoorwaarden.

  Om de opvolging van eventuele klachten vlot en doeltreffend te laten verlopen wordt aan de desbetreffende klant gevraagd een klachtenformulier in te vullen en te bezorgen aan uw verdeelpunt.
  U kunt het klachtenformulier downloaden in het Nederlands of Frans.

 2. Wat zijn de garantievoorwaarden ?
  Op Panidur geldt 10 jaar garantie. Verdere informatie kunt u hier terugvinden

 3. Waar kan ik terecht met vragen of opmerkingen?
  Voor bijkomende informatie kunt u ons contacteren via telefoon op 051/70.85.83 of via e-mail ht@decruy.be. Ook onze verdelers staan voor u klaar.

 4. Waar kan ik Panidur kopen?
  Geef uw postcode in onder ‘Verdelers’ en u vindt de dichtstbijzijnde verkooppunten.

 

 

PANIDUR biedt een ruim gamma van hoogwaardige en krasvaste wand- en plafondbekleding:

 • Extra: met een extra verfijnde afwerking aan de randen van de plafondpanelen
 • Aqua: plafonds geschikt voor vochtige ruimtes
 • Wall: ideaal voor een duurzame en sfeervolle wandbekleding
 • Country: voor een landelijke sfeer met het effect van doorlopende planken
 • Lambris: overschilderbare lambriseringspanelen voor een landelijk karakter
 • Plano: het gepantenteerde push-lock systeem zorgt voor een naadloze wand en plafond
 • Loft: imitatie van betonblokken voor een industriële look
 • Waterproof: deze waterbestendige wandpanelen mogen zelfs in douches gebruikt worden!
 • SharpClick: overschilderbare plafond- en wandpanelen
 • Play: garandeert een perfecte montage dankzij de Panitube
 • Premium: budgetvriendelijke plafondpanelen