FAQ - Panidur

FAQ

1. Hoe worden de panelen verzaagd?

  • Cirkelzaag/decoupeerzaag: zaag op een stevige tafel of werkbank. De zijde met het decor moet omlaag gericht zijn. Gebruik een zaagblad met fijne tanden.
  • Handzaag: Gebruik een zaag met fijne tanden. Maak de snede alleen tijdens de neerwaartse beweging met de zaag. De voorzijde moet bovenaan liggen.
  • Vijlen: Werk met de vijl in een kleine hoek van de gelamineerde rand vandaan. De voorzijde moet bovenaan liggen.
  • Opening voor leidingen etc.: De opening moet een speling hebben van minimum 2mm. 

2. Hoe kan ik een vlak lattenwerk voorzien op een oneffen muur?

Maak hiervoor een los kader met tussenlatten. Bevestig dit kader tegen de oneffen wand met afstandsschroeven. Controleer met een waterpas en regel de afstandsschroeven bij waar nodig.

3. Kunnen alle Panidurpanelen verlijmd worden?

Enkel de wandpanelen kunnen verlijmd worden met een geschikte montagelijm. Hoe groter/zwaarder de panelen, hoe beter de aanvangshechting en eindsterkte moet zijn. De montagelijm moet blijvend elastisch zijn. Plafondpanelen mogen niet verlijmd worden.

4. Hoe plaats ik de panelen ten opzichte van elkaar?

  • In halfsteenverband: de dwarsnaden verspringen steeds een halve paneellengte. Met start afwisselend met een vol en een half paneel.
  • In wildverband: er wordt steeds gestart met het reststuk van de vorige rij. Op deze manier verspringen de naden willekeurig en wordt het verlies beperkt.

5. Kan Panidur in de badkamer?

Wanneer u in onze product finder 'vochtige ruimtes' of 'natte ruimtes' selecteert, krijgt u alle panelen te zien die voor badkamers geschikt zijn. De panelen uit de categorie 'vochtige ruimtes' hebben een kern van groene MDF en zijn vochtbestendig. Deze kunnen vocht verdragen maar geen direct contact met water. De Waterproof-panelen uit de categorie 'natte ruimtes' zijn watervast en kunnen gebruikt worden in direct contact met water, bijvoorbeeld in douches (mits correcte montage uiteraard!).

6. Wat is het verschil tussen melamine en folie?

Melamine is krasvast en gemakkelijk afwasbaar. Een folie is doorgaans goedkoper minder kras- en kleurvast, iets moeilijker afwasbaar en vaak minder hittebestendig. 

7. Wat is het nut van een backing?

Een backing is een afwerkingslaag aan de niet-zichtbare zijde van een paneel. Wanneer een decor op een kernplaat wordt gelegd oefent dit decor een trekkracht uit op de kernplaat. Om kromtrekken van de panelen te voorkomen wordt op de achterzijde vaak ook een afwerkingslaag voorzien. Hierdoor is er een gelijke spanning aan beide kanten van de panelen waardoor kromtrekking wordt voorkomen.

8. Is Panidur ecologisch verantwoord?

De Panidurpanelen worden vervaardigd uit hout met het PEFC-label. Het PEFC-label staat garant voor duurzaam bosbeheer.

9. Zijn de panelen thermisch isolerend?

In theorie wel, want hout isoleert. In de praktijk zal je daar echter niet veel van merken gezien de geringe dikte van de panelen. Indien de panelen op een lattenwerk worden gemonteerd kan wel thermische isolatie achter de panelen worden bevestigd.

10. Zijn de panelen akoestisch isolerend?

Nee, maar in combinatie met akoestische bevestigingslatten kan wel een akoestisch verbeterend effect worden bekomen.

11. Kunnen spots ingebouwd worden?

Spots kunnen zonder probleem in onze panelen worden verwerkt. Het plaatsen van spots over de V-groef wordt wel best vermeden. WIj raden het gebruik van LED-spots aan omdat deze minder warmte afgeven aan de panelen. In panelen met een decorlaag uit papierfolie mogen enkel spots worden gemonteerd die maximum 80°C warm worden.

12. Waar kan ik de kleurcodes vinden van de unikleuren?

De beschikbare kleurcodes (RAL en/of NCS) kan je terugvinden in de technische fiche die je onder elke collectie kan terug vinden.

13. Kan Panidur ook buitenshuis geplaatst worden?

Nee, ook niet in tuinhuizen of onder afdakjes.

14. Waar kan ik Panidur kopen?

Ga naar onze verdelervinder en geef uw postcode in om een overzicht te krijgen van de verkooppunten in uw buurt.

15. Wat zijn de garantievoorwaarden?

Deze kan je hier raadplegen.